Sosyal Medya

Coğrafyamız

Irak Başbakanı İbadi: Türkiye, önce kendi sınırındaki IŞİD’le savaşsın!

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türkiye’nin öncelikle Suriye sınırının yanı başındaki IŞİD ile mücadele etmesi gerektiğini belirterek Irak’taki askerlerini çekmesini istedi.



Irak’ta polis teÅŸkilatının kuruluÅŸunun 94. Yıl dönümü münasebetiyle bugün düzenlenen törende konuÅŸma yapan BaÅŸbakan Haydar el-Ä°badi, Türkiye’den bir kez daha Irak içindeki askeri birliklerini çekmesini istedi.

Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi, konuÅŸmasının Türkiye ile ilgili bölümünde ÅŸunları söyledi: “Teröristler, Türkiye’nin Suriye sınırının hemen yanı başında bulunmasına raÄŸmen Ankara askeri müdahale yapmazken terör tehlikesi bahanesiyle Irak topraklarının 100 kilometre içine giriyor.

KomÅŸu Türkiye’den bir kez daha askeri birliklerini Irak’tan çekmesini istiyoruz; çünkü biz uluslararası yasalar çerçevesinde yabancı güçleri topraklarımızdan çıkarma konusunda elimizden gelen hiçbir çabayı esirgemeyeceÄŸiz.”

Başbakan Haydar el-İbadi, Irak içerisinde şu an hiçbir yabancı muharip güç bulunmadığına dikkat çekerek Irak içerisinde bulunan yabancı askeri güçlerden İranlılar ile uluslararası koalisyon güçlerinin Irak hükümetinin onayı ile yasal çerçevede ve yalnızca Iraklıların eğitimi için bulunduğunu söyledi.

Irak’ın terörle mücadele edebilecek yeterli askeri gücü olduÄŸunu belirten Ä°badi, “Irak’ın terörle savaÅŸ için yabancı askeri güçlere ihtiyacı yok; yalnızca silaha ve askeri eÄŸitime ihtiyacı var. Åžu an teröristlere karşı yapılan hava operasyonlarının yüzde 60’ı Irak hava kuvvetleri tarafından gerçekleÅŸtiriliyor” dedi.

 

Nuceyfi: BaÅŸika’ya saldırı olmadı

Öte yandan Türkiye’nin Sünni milislere eÄŸitim verdiÄŸi Musul’un BaÅŸika kampına IŞİD’in dün bir saldırı düzenlediÄŸi yalanlandı.

Türkiye’nin eÄŸitim verdiÄŸi Sünni milislerin lideri olan eski Musul Valisi Esil Nuceyfi, dün Cihan haber ajansına verdiÄŸi demecinde BaÅŸika kampına herhangi bir saldırı olmadığını söyledi.

Irak’taki Ortak Operasyonlar Komutanlığı da IŞİD’in Musul’daki BaÅŸika kampına yönelik herhangi bir saldırısının olmadığını açıklarken, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Türk askerlerinin IŞİD’in dün yaptığı saldırıya karşılık vermesi sonucu 18 teröristin etkisiz hale getirildiÄŸini belirtmiÅŸ ve bu durumun Türk askerlerinin Irak’taki varlığının önemini ortaya koyduÄŸunu söylemiÅŸti.

Kaynak: YDH

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.